Fakty i mity na temat żywności ekologicznej

jcesar2015 / Pixabay

Żywność ekologiczna staje się ostatnio bardzo modna. Coraz częściej ją kupujemy, ale ma to też wpływ na tworzenie się różnych mitów. Spróbujmy obalić kilka z nich.

Fakty i mity o żywności ekologicznej

1. Żywność ekologiczna zawsze musi mieć odpowiedni certyfikat, który będzie potwierdzał to, że faktycznie jest to jedzenie eko. Jeśli nie znajdziemy odpowiedniego certyfikatu, oznacza to, że nie powinniśmy kupować danego produktu.
2. Produkcja jedzenia eko musi być cały czas kontrolowana. Wszystko zaczyna się od siewu i już na tym etapie produkty te muszą być ciągle doglądane. To samo dzieje się podczas dostawy, a nawet sprzedaży w sklepach.
3. Produkty ekologiczne nie zawierają środków chemicznych i pestycydów. Nie jest to jednak zawsze faktem, bo czasem mają one niewielkie ilości jakichś środków chemicznych. Niemniej jednak, jest ich znacznie mniej, niż w przypadku tradycyjnego jedzenia.
4. Ekologiczne jedzenie smakuje znacznie lepiej i w dodatku zapobiega otyłości. Wynika to z tego, że mają one znacznie więcej suchej masy, dzięki czemu sprawiają, że dłużej czujemy się najedzeni i mamy mniejszą ochotę na podjadanie.
5. Żywność eko łagodzi objawy wielu chorób. Wynika to z tego, że oczyszczanie organizmu jest znacznie szybsze, niż w przypadku jedzenia wyłącznie zwykłych posiłków.